Eskişehir Yöresel Düğünler

Eski Düğünler


6.04.2016

1980'lere kadar düğünler yaklaşık 1 hafta kadar sürerdi. İlk olarak oğlan evi, kızı istemeye gider. Gelin olumlu cevabını bildirmek için damada tuzlu kahve ikrâm eder ve mendil verir. İki âile dünür olduktan sonra, kız tarafı oğlan evine "yerinde görme" adeti ile misafir olur. Bu ziyaretinde olumlu geçmesi sonucunda belirlenen tarihte kız evinde yüzük takma töreni olur. Bunun adına da "söz kesme" denir. Söz kesmeden sonra düğün ise aşağıdaki gibi olur:

Pazartesi oğlan evinde Yanık Ekmeği isimli süslü ekmek tepside yapılır. Üzeri pirinç ve çörek otuyla süslenir. Salı günü oğlan evinden kız evine, geline ve yakınlarına alınan hediyeler köyün küçük çocukları ile gönderilir. Kız evi, geline alınanları taşıyan bu çocuklara yemek yedirilir, mendil verilir.

Çarşamba günü de kız evinde de Yanık Ekmeği yapılır. Perşembe günü kızın çeyizi ve oğlan tarafına alınan hediyeleri köyün kız evinden küçük çocuklar oğlan evine götürür. Bu çocuklara ikramlar yapılır ve oğlan evi para verir. Bu işlem öğlene kadar biter kızın çeyizi, oğlan evine perşembe günü serilir.

Cuma günü iki tarafında yaptığı Yanık Ekmekler dört köşe şeklinde kesilir, üzerine muska baklava konur ve köyün en düşkün 2 kadını tarafından dağıtılırdı. Hazırlanan ekmek ve baklava davetiye görevini görürdü. Bilhassa fakir kadınların ulak görevi görmesinin sebebi ise, davet ettiği her âilenin ona bir tas un vermesidir.

Cuma günü akşamı kız evinde kına gecesi düzenlenirdi. Kına gecesinden sonra sabaha karşı saat 02.00-03.00 sularında evlenmemiş kızlar darbuka ile maniler,türküler söyleyerek damadı uyandırmaya gider. Buna da "damat kaldırma" denir. O saatte gelen davetsiz misafirlere çıkmak istemeyen damat evin bir yerlerine saklanır ve gelin de onu arar. Bu esnada bir taraftan yöresel oyunlar oynanmaya devam eder. Damat bulunduğunda o da oynatılır ve gelinin arkadaşları damattan bahşiş alır. Buna da "tel koptu" derler.

Cumartesi öğlenden sonra kız evinde takı töreni yapılırdı. Ancak bu törende, gelin bir sandalye ile ortaya oturtulur, verilen tüm hediyeler başında döndürülür. Bu hediyeler sadece altın ve para değildir. Geline bir evin ihtiyacı olan her şey verilir. Örneğin; tüp, çaydanlık, yemek takımı v.s.

Cumartesi akşamı oğlan evi tüm misafirlerini çalgılar eşliğinde kız evine getirir. Kız evindeki bu törene "Kadife gecesi" denir. Tüm kadınlar kırmızı kadifelerden dikilmiş, şalvar ve gömlekte meydana gelen "Donanteri" giyerdi.

Yine oğlan evinin çalgıları misâfirlerini alır ve oğlan evine geri götürür. Yol esnasında oynamalar, eğlenceler devam eder. Pazar sabahı 10.00, 11.00 gibi oğlan evinin ahâlisi, köyün mezarlığının etrafından dolaşarak kız evine gelir ve gelini alır, kendi evine götürür. Yollarda hep şarkılar ve mâniler söylenir, yöresel oyunlar oynanır. Tabii kızı almadan önce gelinin bekâr arkadaşları, gelinin kapısını kapatır ve damadın yengesinden "Kapı kapatma parası" alır. Bu parayı kızlar kendi arasında eşit bir şekilde bölüşür ve düğünün hatırası olarak kendi çeyizlerine küçük şeyler alırlardı.

Bugün ise; Köyde söz kesme, nişan, nikah, kına gecesi ve düğünle evlenme töreni tamamlanır. Köyün halkından olmayan bir damat geldiğinde köye, ondan köyün gençleri "Toprak bastı" parası alır. Hala Kapı kapatma ve damat kaldırma geleneği sürmektedir. Tuzlu kahve ikramı da yapılmakta eğer damat uzun yoldan geliyorsa ayakkabısına tatlı da dökülmektedir. Kısaca böyle süren düğünün küçük detayları da vardır, bayrak asma, bayrak teslim etme, kahvaltıya gitme damada şakalar yapma vb.



2791 kez okundu




Eskişehir damat kaldırma adedi

Düğün Cuma akşamı kına gecesi ile başlar. Düğün evinin kapısına Türk Bayrağı asılır. Bu evde düğün olduğu bu bayraktan anlaşılır. Kına gecesinde gelin sarka denilen

Eski Düğünler

1980'lere kadar düğünler yaklaşık 1 hafta kadar sürerdi. İlk olarak oğlan evi, kızı istemeye gider. Gelin olumlu cevabını bildirmek için damada tuzlu kahve ikrâm eder ve me

YÖRÜKLERDE DÜGÜN ADETİ

SÖZ KESME-SÖZ ALMAYörük törelerine göre kız istemeğe yörük beyleri giderler. Evlenme görücü usulüyle olur. Aile reisinin verip vermemesiyle

Eskişehir pomak köylerinde düğün gelenekleri

Eskişehirde pomak köyleri ve onların düğünlerinden bahsetmek istiyorum biraz..İki komşu pomak köyü bile geleneklerini farklı yaratıyor ve farklı lehçelerde konuşuyor po

Toplam Kayıt: 4 [4 - 1] arası   
Sayfa: 1